2011. február 3., csütörtök

Egy darabka az óriáskirakóból

Mostanában foglalkoztat ez a téma: kis kép - nagy kép. Főleg, hogy jöttek a problémák. Hova fókuszálok? Annyira letör a kis kép látványa, hogy a nagy kép nem is érdekel? Talán nem tiszta mire is gondolok, kicsit elmagyarázom.

‘Mert csak én tudom, mi a tervem veletek’ – így szól az Úr. ‘Békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.’ (Jer 29,11)

Hiszem, hogy Istennek van egy terve. Egy olyan terv, amelyre kiválasztott téged is, engem is, hogy részesei legyünk! Tényleg olyan ez, mint egy óriáskirakó. Csak akkor mutat szépnek, teljesnek, ha minden darab a helyén van. Egyetlen egy darab hiánya meglátszik. Neked és nekem is megvan a helyünk ebben a kirakóban. Igaz nagyon kicsi darabkák vagyunk, de nélkülünk nem teljes a kép. Fontos, hogy a helyeden legyél! Sokszor annyira koncentrálunk a saját kis részünkre, a saját kis darabkánkra, annak a rücskös széleire, hogy elfelejtjük, hogy pont ezekkel a rücskökkel illeszkedünk be a nagy képbe. Elfelejtjük, hogy ez nem (csak) rólunk szól. Elfelejtjük, hogy Isten tervében a mi életünk egy kis kirakódarab. Hagynunk kell, hogy Ő formálja, alakítsa, az Ő tetszése szerint. Hallanunk kell a hangját, mikor igazítani próbál. Hagynunk kell, hogy Ő illesszen be. Lehet, hogy fáj, amikor alakít. Fáj, ahogy illesztget. De én be akarok állni az Ő tervébe! Nem tudom ki szeret kirakózni. Én csak a látványát inkább. Mikor látom, hogy valaki milyen türelemmel rak ki pl. egy 1000 darabos kirakót. Ha csak egy kis darabkáját veszed, nem tűnik szépnek. Sőt. Lehet pont egy olyan kis kirakódarabot fogsz, ami a szürke talajnak a része lesz. Ránézel, és nem tetszik. Nem látszik olyan fontosnak. De képzeld el azt a csalódottságot, mikor kirakja valaki azt a hatalmas kirakót, és észreveszi, hogy egy darab hiányzik! Azonnal észreveszi a hiányt. A kis kirakódarabnak a nagy kép ad értéket. A te életednek az ad értéket és értelmet, ha beilleszkedsz az Ő tervébe. Ne panaszkodj, hogy neked csak egy szürke darabka jutott. Teljesen mindegy milyen színű, mintájú darabka vagy, a nagyobb kép ad csak értéket neked.
És a nagy kép egymásra épülve, egymáshoz kapcsolódva rajzolódik ki. Fontos, hogy ne csak Istennel legyen meg a személyes kapcsolat, hanem a körülötted lévőkkel is. Így egyre nagyobb darabkát látsz az óriáskirakóból. A mennyben pedig gyönyörködni fogunk a TELJES KÉPben. Tökéletes lesz. Minden darabka a helyén. Kirajzolódik a Menyasszony. És a Vőlegény örömmel és gyönyörrel nézi majd. Én ott akarok lenni. ha csak egy kis darabka is vagyok, de része az óriáskirakónak. És ez értéket ad nekem. Milyen jó is ez a tudat!

Tegnap a József az álmok királya című rajzfilmre utaltam. Megteszem ma is! :) Itt egy magyar link, magyar szöveggel, nagyon illik a témámhoz:
"Te csak egy porszem vagy az Úr tervében,
És mégis meg kell tenned mindent itt lenn,
Hogy lelked megszépüljön még, tudd és tedd.
Ne feledj többet adni annál, mit kérsz."
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése