2011. február 8., kedd

De ha nem tenné is...

 Ez a mondat nagyon sokat járt a fejemben. Gondolom ismeritek sokan Sidrák, Misák, Abednégó történetét. Mikor nem borultak le az aranyszobor előtt, és a király elé vitték őket, hogy az a tüzes kemencébe vetesse őket. Valami hihetetlen az a hit és bizalom ami bennük Isten felé volt.
"Van nekünk Istenünk, akit mi tisztelünk, Ő ki tud minket szabadítani...De ha nem tenné is..." 
El tudom képzelni a képet. Hatalmas kemence, nagy tűzzel, király, katonák, és három fiatal srác. Akik hárman a sok ezer ember között állva maradtak. Mekkora nyomás lehetett rajtuk! Körülöttük mindenki a földre borul, ők hárman maradnak csak állva. Vajon mi volt bennük? A többiek körülöttük vajon nem mondták nekik, hogy ugyan már, gyorsan borulj le, ez nem olyan gáz, megérti az Istened. De ők nem tették, pedig tudták, hogy mi a büntetése. És mikor kapnak egy második esélyt a királytól, elutasítják. Akkor hangzik el az a bizonyos "De ha nem tenné is".
Ez a fajta gondolkodás kéne, hogy jellemezzen minket keresztyéneket... Ez a három fiatal kitűnt a tömegből! Mikor mindenki leborult, ők állva maradtak. Te kitűnsz a tömegből? Vagy inkább próbálsz beleszürkülni? Ez a három srác ismerte Istent. "Ő ki tud minket szabadítani". Tudták, mire képes. Te ismered? Tudod mire képes? "DE HA NEM TENNÉ IS" - és ez az ami a legtöbbet jelent nekem... Lehet, hogy nehézségekkel nézel szembe, lehet hogy úgy érzed Isten szabadítása késik, lehet hogy úgy gondolod, hogy a dolgoknak nem így kéne menni. Lehet kinéznek pl. az iskolában vagy munkahelyen, ha kitűnsz a tömegből. Lehet gúnyolnak. Lehet problémákkal állsz szembe. Lehet összedőlt minden körülötted. De képzeld el ezt a három fiút. Ott a tűz. Tudják, hogy beledobják őket. És ők a megalkuvás helyett, kijelentik, hogy az Ő Istenük meg tudja őket szabadítani. De ha nem tenné is... ők nem adhatják fel az Istenbe vetett hitet. És tudjátok, ebben a történetben Isten közbelépett. De ha nem tette volna is. Hősök lettek. Több ezer évvel utána milliók ismerik a történetüket. Mert nem féltek kiállni. Tudunk vajon egy nevet is azok közül az ezrek közül akik leborultak? Nem. Miért? Mert ők beleszürkültek a tömegbe. Terólad mit lehet elmondani? Kiállsz az Úr mellett? Vagy inkább beleszürkülsz a tömegbe? Vagy az elején próbálsz kiállni a nehézségben, de aztán úgy gondolod, hogy mi van, ha késik a szabadítás?
Ő ki tud szabadítani. De ha nem tenné is... én akkor sem tehetek másképp! Minthogy, csak Őt dicsérjem, csak Érte éljek, csak az Ő szavára hallgassak. És ezzel a hozzáállással kitűnsz a tömegből! Nem tudsz nem kitűnni. Nem tudsz "leborulni" a különböző bálványok előtt. Mert ismered Őt. Tudod mire képes. 
DE HA NEM TENNÉ IS... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése