2011. március 22., kedd

Hóseás felesége vagyunk....

Brooke Fraser-nek van egy száma ezzel a címmel. Előtte már hallgattam egy tanítássorozatot a házasságról, és az egyik héten Hóseásról volt szó. És kedvet kaptam tanulmányozni Hóseás könyvét. Már olvastam korábban is. De most olyan szemszögből kicsit, ahogy Brooke Fraser is megközelítette. Mi vagyunk Hóseás felesége.
Hóseásnak azt mondta az Úr, hogy vegyen el egy nőt. Egy parázna nőt. Mert meg akarja mutatni milyen a kapcsolata a népével, Hóseáson keresztül. Hóseás elveszi Gómert. Szül gyermekeket (persze más apától is), aztán elmegy. Isten pedig ezt mondta: "Szeresd csak tovább azt az asszonyt aki más szeretője és házasságtörő, ahogyan az Úr szereti Izrael fiait, bár más istenekhez fordulnak". És Hóseás fogta, és visszavásárolta a saját feleségét. El tudod képzelni azt a fájdalmat? A saját házastársad folyamatosan megcsal, mástól lesz gyereke, elhagy. A te házastársad. És te utánamész, és megvásárolod drága áron. Hogy jöjjön vissza hozzád. Áldozatot hozol, hogy visszaszerezd. Nem törődsz vele, hogy mit tett veled. Hogy mekkora fájdalmat okozott. Neked a lényeg, hogy veled legyen. És mindent megteszel ezért. Miért tette ezt Hóseás? Miért mondott neki ilyet Isten? Hiszen abban az időben a paráznaságnak halál volt a büntetése! Megkövezték az ilyen nőt! Miért kérte mégis ezt Isten tőle? Mert be akarta mutatni a saját természetét... Be akarta mutatni, mit jelentünk neki. Be akarta mutatni, hogy mi mindannyian Hóseás felesége vagyunk! Az egész emberiség története le van írva ebben a példában. Ott volt Ádám és Éva. Istennel közösségben. Mindennapos élő kapcsolatuk volt egymással. És Ádám és Éva azt tették, ami fájdalmat okozott Istennek. Bűnt követtek el. Az emberiség egyre inkább elfordult Istentől. Egyre távolabb került. És a bűn következménye a halál. De Isten könyörült. Drága áron megvásárolt minket. A legdrágábbat adta értünk. A Fiát. Nem törődött vele, hogy mit tettünk azelőtt. Nem foglalkozott vele, mekkora fájdalmat okoztunk Neki. Számára az volt a lényeg, hogy Vele legyünk. És mindent megtett ezért. Pont, mint Hóseás a feleségéért.
De talán ez neked még mindig túl általánosan hangzik. Egy kicsit személyesebb leszek. Miattad és miattam kérte ezt Isten Hóseástól. Mert tudta, hogy olvasni fogjuk. És remélte, hogy hatással lesz ránk. Mert téged és engem is elhívott. Kiválasztott. Mintahogy Hóseás is feleségül vette Gómert. Aztán elkezdtünk gyümölcsöket teremni. Az Ige beszél a Lélek gyümölcseiről. Hányszor nem azok a gyümölcsök teremtek meg bennem, hanem pont az ellenkezője! Gómernek is másik férfitól született gyermeke. Hányszor született meg olyan dolog az életedben, ami nem Istentől való volt? Vagy esetleg hányszor fordultál el Istentől? Hányszor nem foglalkoztál vele? Tudjátok, Hóseás mikor visszavásárolta a feleségét, azt mondta neki, hogy ő sem fogja érinteni. Miért? Mert ez Isten természete. Szeret. Kimondhatatlanul. Annak ellenére, hogy hogyan bántunk Vele. Kifizette értünk a legnagyobb árat. De nem fogja magát ránk erőltetni. Meghagyta a szabad akaratot. A kérdés, hogy mit kezdesz vele? Az ár ki lett érted fizetve. A kérdés, hogy tovább "paráználkodsz", keresed máshol a megoldást, vagy visszatérsz ahhoz, Aki annak ellenére, hogy fájdalmat okoztál neki, mindent megtett, hogy veled lehessen.
A Hóseás könyvében nincs leírva a sztori vége. Hiszem, hogy nem véletlen. Mert ez a mi sztorink is. És mindenkinek a szabad akaratában áll eldönteni, hogyan fejeződjön be. Mi vagyunk Hóseás felesége....



6 megjegyzés:

  1. Kedves Névtelen,
    Először is köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és elolvastad! :)
    Hogy ez a véleményed, azt őszintén sajnálom. De szabad akaratod van neked is. Hogy hogyan döntesz, a te felelősséged.
    De az én hitemben nem ingat meg :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem tetszik és még több ilyet!!! :) (Kitti voltam) :D

    VálaszTörlés
  3. Lulla! ez nem ...!!!!
    Hanem egy kincs és érték! és akárki akármit mond, az is marad! :)
    Köszönöm, h leírtad, mert ÁLDÁS, és nem "..."!
    Nagyon jó megérteni ezeket a dolgokat, az Úr mérhetetlen szeretetét. Én is pont ezekről gondolkodtam a napokban...
    írtam is egy hasonlót de más aspektusban, ha gondolod olvasd el :)

    Csak így tovább!

    VálaszTörlés
  4. Be tudod állítani a Blogger szerkesztőfelületén, hogy csak valamilyen fiókkal lehessen hozzászólni, és név megadásával. Köztudott, hogy ha az ember biztos benne, hogy névtelen marad, hihetetlen gonosz dolgokat képes írni, mondani. Csak véletlenül tévedtem ide, de tetszik, hajrá! :)

    VálaszTörlés
  5. Engem nagyon megérintett... Erika

    VálaszTörlés